Translate

26 Eylül 2014 Cuma

BODRUMU VE ÇEVRESINI ANLATAN GÜZELBİ YAZ; ALINTIDIR.

BODRUM 
Bodrum şehir girişindeki meşhur tabela;
Şüphesiz Halikarnas Balıkçısı'nın Bodrum büyüsü, çoğu kişinin olduğu gibi tepeden kale ve marina manzarasıyla karşılaştığında başlıyor.



BODRUM
Yokuş başından Bodrum manzaras
Muğla'da bulunduğu yer
Muğla
Bodrum, Muğla'nın bir ilçesi ve kuzeybatısındaki bir yarımadası. Diğer tatil beldelerinden farklı olarak tek bir merkeze kurulu değil. Yarımadanın her köşesi size farklı bir tatil deneyimi sunan farklı merkezleriyle ünlenmiş durumda. Tabi ki ana merkez, yani Bodrum'un kendisi, yukarıda Halikarnas Balıkçısı'nın tepeden görünüşüne aşık olduğu güney körfezi içinde yer alıyor ve yarımadanın kalbi özellikle gece hayatı konu olduğunda burada atıyor.

Şimdi merkezden başlayarak bölge bölge kısa bilgiler vererek devam edeceğim. Öncesinde bölgelerin buluduğu yerleri gösteren haritayı incelerseniz takip etmesi daha kolay olur:
Bodrum bölge haritası
Bodrum'u gezmeye başlamadan önce gittiğiniz her yerde en fazla üç katlı, düz çatılı, begonvillerle süslenmiş bembeyaz evlerden başka binalar görmediğinize şaşırmamanızı size hatırlatmak istiyorum.

Bodrum Evleri

BODRUM 


Bodrum merkez haritası
Otobüs garının merkezin tam kalbinde olmasından ötürü ulaşım için bu yolu seçenlerin ilk durağı ister istemez Bodrum'un merkezi oluyor. Gardan Cevat Şakir Caddesi üzerinde dümdüz aşağı inerseniz kendinizi Bodrum Kalesi'nde ve harika marina manzarası içinde bulursunuz. Bodrum marinası şehrin diğer tarafına kıyasla daha yeni ve tabi ki daha kalbur üstü insanlara hizmet veriyor. 


Marina'da dükkanlar
Marina'ya giderken sağda Liman Köftecisi'ni göreceksiniz. Mutlaka vakit ayırıp bir liman köfte yiyin.

Marina'da Liman Köftecisi
Marina'da keyifli bir yürüyüş yaptıktan sonra kaleye geri dönerek şehrin turistik eski tarafına geçebilirsiniz. Ama öncesinde kale ile ilgili bir kaç bilgi (Kaynak:  http://tr.wikipedia.org/wiki/Bodrum,_Mu%C4%9Fla):


Dünyanın 7 harikasından Mavsolos'un Mozolesi Halikarnassos şehrinde inşa edilmiştir. Depremler ve istilaların etkisiyle zamanla yıkılan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesinin yapımında kullanılmıştır. Kaleyi 15. yüzyılda Hristiyan Şövalyeler inşa etmiştir. İnşaat 100 yıllık bir sürede tamamlanmıştır. Papa kalenin bitmesi için kalenin yapımında çalışanlara endülijans kağıtları dağıtmıştır. Bodrum şehri Anadolu toprakları üzerinde en son ele geçirilen hristiyan toprağıdır. Şehir II.Mehmet zamanında kuşatıldıysa da ancak I. Süleyman'ın Rodos Seferi sırasında ele geçirilebilmiştir. Bodrum Kalesi bugün Dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. 
Sualtı Arkeoloji Müzesi gezmesi çok keyifli bir müze. Çok sıcak olmayan bir yarım gününüzü sabahtan buraya ayırmanızı öneririm.
Sualtı Arkeoloji Müzesi
Kaleden çıkıp aşağı yürüdüğünüzde eğer sağ tarafa ilerlerseniz ünlü Barlar Sokağı'nı görebilirsiniz. Sokağa girmeden sağ tarafta Hadi Gari'nin hemen öncesinde harika bir tostçu var. Girişi aşağıdan ama yukarıya terasa çıkıp manzara seyrederek özel tostlarından birini yiyip ayran içmelisiniz. Daha sonra barlar sokağını uzun uzun gezebilirsiniz. Burada, her barlar sokağında olduğu gibi eğlence mekanları, restorantlar, turistik eşya satan dükkanlar ve ünlü mağazalar bulunuyor. Geç saatlerde yaya trafiğinin sıkışıp durduğuna çok kez tanık olmuşumdur. Eğer kalabalıktan hoşlanmıyorsanız burası pek size göre değil demektir. 
Barlar Sokağı gündüz
Barlar Sokağı gece
Barlar sokağında Kule Bar ve Körfez Bar, alternatif müzikleriyle gidilmeye değer yerler bana göre.

Körfez
Kule Bar
Bu sokağın bir diğer özelliği harika meyveli tartlarıyla ünlü Yunuslar Karadeniz Pastanesi. Buradan bir tart alıp deniz kenarında keyifle yemenizi öneririm.
Yunuslar Karadeniz Pastanesi

Barlar Sokağı'nı dümdüz yürüyüp yolun sonuna kadar giderseniz en son ünlü Halikarnas Gece Kulübü'ne ulaşırsınız. Açıkcası bunca yıldır hiç gitmedim, o yüzden ne desem yalan olur. Fakat Barlar Sokağı'nın içinden girdiğiniz ve gece belli bir saatte denize açılan Catamaran gerçekten görmeye değer.
Catamaran Disco
Son olarak Barlar Sokağı'nda benim aklımda kalan bir de ünlü Engin Dalyancı'nın camdan balıklarını sattığı harika dükkan. Bodrum'a özgü bu özel tasarımları görmenizi öneririm.
Engin Dalyancı


 GÜMBET

Gümbet, Bodrum'dan sonra karşınıza çıkan ilk koy. Buraya giderken yolda sağda Oasis'i göreceksiniz. Açık formuyla Bodrum'luların neredeyse tek alışveriş merkezi. İlginizi çekiyorsa ziyaret edebilirsiniz.
Oasis Alışveriş Merkezi
Tekrar Gümbet'e dönelim. Burası İngilizlerin çok rağbet gösterdiği, ve Bodrum'dan çok Marmaris'e benzeyen bir koy. Denizi taşlı ve genelde çok kalabalık oluyor. Buradaki barlar sokağı daha çok Irish Pub'lar, Karaoke Barları gibi turistlerin keyif aldığı mekanları içinde barındırıyor.


Gümbet Denizi

BİTEZ

Ünlü Bitez Yalısı, şarkıdan da anlaşılacağı gibi burada bulunuyor. Daha çok yazlıklar ve yerli turistlerin tercih ettiği ucuz otelleriyle biliniyor.
Bitez Sahili
Bitez hediyelik eşya dükkanları ve restorantlar
Şu an tam olarak nerede olduğumuzu görmeniz için haritayı tekrar paylaşıyorum:

Bodrum bölge haritası

ORTAKENT

Adı üstünde, yarımadanın tam ortasında bulunuyor. Burada Yahşi ve Aspat sahillerini görebilirsiniz. Gece hayatından çok gündüzleri yüzmeye gelenlerle kalabalıklaşıyor.
Yahşi Sahili
Aspat Beach
 Ortakent yolunda aralıklarla güzel yel değirmenleri de görmeniz mümkün.
Bodrum Yel Değirmenleri

AKYARLAR

Akyarlar'ın en büyük özelliği pırıl pırıl denizi ve dümdüz kumsalı. Sahil küçük de olsa yüzmek için harika bir mola verebilirsiniz burada.
Akyarlar Denizi

TURGUTREİS

Turgutreis pazarı
Limanı ve cumartesi günleri kurulan giyim ve yemek pazarıyla ünlü bu belde, Bodrum gibi oldukça büyük ve merkezi gezmeye elverişli. 
Turgutreis, Bodrum
Turgutreis
Turgutreis'de Camel Beach denen genişliği ve uzunluğuyla ünlü bir sahil bulunmakta. Genelde gezi teknelerinin de uğrak yeri olan bu kumsal kova kürek ile denizde oynamasını istediğiniz çocuklarınız varsa sizin için ideal.
Camel Beach


GÜMÜŞLÜK


Bu kendine özgü harika koyu, Bodrum'a geldiğinizde mutlaka görmenizi öneririm. Tepeye parkedip yokuş aşağı yaya olarak indiğiniz Gümüşlük'te sizi hediyelik eşyalar, takılar, gümüşlerin satıldığı minik bir pazar karşılıyor. 

Gümüşlük
Akşamüstü güneşin batışını seyretmek için deniz üstünden yürüyerek gidebileceğiniz tavşan adasına mutlaka uğrayın.

Daha sonra kumsala yerleştirilmiş masalarda harika bir rakı-balık ziyafeti çekin kendinize.

Gümüşlük'te sahil keyfi
Yüzmek için değil ama bambaşka bir keyif yaşamak için mutlaka uğramanızı öneriyorum.

YALIKAVAK

Yalıkavak denildiğinde aklıma perşembe günü kurulan harika pazarı, kıyıdaki güzel pastanesi, şimdilerde yeni yapılan marinası ve zorla Erdek'ten uzaklaştırılarak gittiğim Club Filipper geliyor. 


Yalıkavak marina


Tekrar haritaya dönüp nerede olduğumuza bakarsak:
Bodrum Yarımadası

GÜNDOĞAN



Gündoğan
Bu harika koyun denizini ne kadar anlatsam da boş. Dümdüz limonata gibi suyuyla sizi her zaman yüzmeye davet ediyor. Aşağıda resimde gördüğünüz halk plajı var, ama ücret ödeyerek de bir çok tesiste keyifli zaman geçirebilirsiniz.

GÖLTÜRKBÜKÜ

Türkbükü ve sahil
Aslında iki farklı kültürü içinde barındırıyor Göltürkbükü: biri Gölköy diğersi ise Türkbükü. Özellikle Türkbükü maddi imkanları yüksek hatta biraz sosyete olan insanlara hitap ediyor. Fakat geceleri sahil boyunca yürüyerek harika atmosferini tatmak için Karun olmaya da gerek yok.
türkbükü resimleri
Türkbükü'nde akşamüstü

Gece Ship A Hoy isimli mekan gidip de görülmeden dönülmeyecek bir yer.
Ship A Hoy
Ayrıca gündüzleri yüzmek için de özellikle Gölköy tarafı harika imkanlar sunuyor. Eskiden Havana olan Bianca, sosyetik isimlerin gündüzleri parti yaptığı ilginç bir mekan.


Bianca'nın hemen yanında eskiden ismi Göltur olan artık Selvi olarak bilinen sahil tesisi göze çarpabilir. Geniş çimenleri ve güzel deniziyle harika bir mekan. Ayrıca saat 17.00'de çıkan özel muhallebili kurabileyeleri yemeden sakın geri dönmeyin.

TORBA

Bodrum'un hemen girişindeki bu minik koy Özellikle yakınlarda Rixos, Kervansaray gibi ünlü otellerin bulunmasıyla ismi biliniyor. Kısacık sahilinde akşamüstü bir yürüyüş oldukça keyifli.
Torba


Açıkcası ben yazarken bile oralara tekrar tekrar gitmiş gibi hissettim. Umuyorum siz de gezi planlıyor olmasanız bile benim gibi içi açılmış, keyifli ve acil oralara gitme ihtiyacı içinde bulursunuz kendinizi.

Son olarak en sevdiğim mıknatıslarımdan biri olan Bodrum mıknatısım:

 
NOT: bodrumu seven güzel bir arkadaşın yazısı alıntıdır.Son olarak BODRUMU herkeze sevdire bilecek güzel bi yazı......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder