Translate

25 Temmuz 2015 Cumartesi

ANLAMAK - DİNLEMEK - AYNAYA BAKMAK


Anlayışlı olmak

İnsan ilişkilerinin temelini sağlıklı iletişim oluşturur. Bu iletişimi daha doğrusu ilişkileri incelemek, geliştirmek, iyileştirmek, barış ve huzur getirmesi için yönlendirmek şansına sahip olan da yine bizleriz.İnsanların anlayışlı olmalarını hepimiz isteriz. Karşımızdakilerin, dışarıdakilerin, yakın ve uzağımızdakilerin bizi anlamalarını bekleriz.
İnsan olarak yaradılışımızda var olan bir duygudur. İnsanların anlaşılmasını karşısından beklemesi gayet normaldir. Sağlıklı yapıda olanlarda anlayışlı olurlar.Ümitli insanların yaradılışında tolerans vardır. Karşısında ki insanın makamına, rütbesine bakmaz. İlk önemsediği ölçü insan olarak yaratılmış olmaktır. 
Kâinatta insandan daha değerli, daha zeki ve akıllı varlık yok. İnsanların tavırları yanlış olabilir. Bize karşı yanlış yapabilir.  Her yanlış yapanı uzaklaştırırsak etrafımızda kimseler bulunmaz.
İnsanlar konuşunca sıkılmamalıyız. Biz konuşurken nasıl dinlenilmek istersek, karşımızda ki kişilerde dinlenilmesini ister. Kendi konuşurken pür dikkat dinlenilmesini isteyen kişi muhatabının da aynı duyguda olduğunu bilmesi gerekir.
Kimimiz kimse bize bağırmasın diye düşünürüz.  Hatalı davrandığımız durumlarda bile ağır laf etmesin isteriz. Hatamızı yüzümüze vurmasın isteriz. Yanlışımız varsa da görmezlikten gelinsin isteriz.
Herhangi biri ile ilişkilerimizin başlangıcında, çok önemli iki yoldan birini seçebiliriz. Bu seçimi yaparken bilinçli olmak da çok önemlidir. Biri, “Ben” merkezli, diğeri de “Sen” merkezli bakış açısıdır.
         “Ben merkezli” olmak kolay yoldur. Çoğunlukla da bilinçsizce uygulanır. “Benim dediğim olsun. Ben bilirim. Benim kararım doğrudur,” gibi bakış açısıyla, karşımızdakini anlamak ve ona kendimizi anlatmak çok zordur. Karşısındaki insan bir şeyleri anlatmaya çalışsa bile sıkır, dinlemez  hemen konuyu kapatmak ister.Böyle bir yaklaşım daha başta, olumlu bir ilişkiyi sona erdirir.
         “Sen merkezli” düşünceye sahip olarak yaklaşmak ise daha baştan avantaj getirir. ‘Sen merkezlik’ lik, başkalarına hak verebilmeyi, duygu ve düşüncelerine saygı duymayı, onların haklı ve doğru olabileceğini kabul eden düşünce yapısıdır.
UZUN İLİŞKİ TAVSİYELERİ

Sevgi Sözcükleri Kullanmak : İlişkinizde ne kadar çok sıklıkla sevgi sözcükleri yani; canım,hayatım,aşkım,karişkoooo, kocişkooo ve balım gibi kelimeleri kullanırsanız ilişkileriniz bir o kadar daha mutlu ve daha uzun süreli olacaktır. Sevgi sözcüklerini sürekli ve sık olarak kullanmaya özen gösterin.
Yıkıcı Değil Yapıcı Olmak : İlişkilerinizde ne kadar yapıcı tamamlayıcı olursanız, ilişkiniz bir o kadar daha sağlam zeminde ve daha uzun süreli olma aşamasında ilerliyordur. İlişkilerde yapıcı olmak sevgilinin eksiklerini tamamlamak ve ona eksiklikleri hissettirmemek daha uzun süreli ilişkiniz olur.
Anlayışlı Olmak Olgun Davranmak :  Anlayışlı olmak gerek kavga esnasında gerekse diğer durumlarda anlayış göstermek uzun ilişkilerin temelini oluşturmaktadır
Ortak İlgi Alanı Oluşturun: Günümüzün çoğunu kariyer peşinde koşmak ve gündelik görevlerimizi yerine getirmekle geçiriyoruz. Bu da kişilerin ilişkilerinde ortak ilgi alanları bulmaya çalışmalarını son derece kısıtlıyor. Ortak ilgi oluşturmak çiftler arasında pozitif bir iletişim ve eğlencenin oluşmasını destekler.
Sevdiğinizle Kaliteli Ve Bol Zaman Geçirin: Eğer birlikte  çok zaman geçirmek istediğimiz insanı bulmuşsak neden onunla mümkün olan en uzun en kaliteli zamanı birlikte geçirmeyelim ki! Çünkü ilişkiler birlikte geçirilen zamanın  miktarı ile değil uzunluğu ve kalitesi ile gelişir!
Açık Olmak Ve Bir Şey Gizlememek Şart:"Hiçbir şeyi içinizde tutmayın ve hiç bir şeyi sevdiğinizden saklamayın!Çünkü kendi gerçekliğinizi ve sorunlarınızı veya hatalarınızı paylaştığınız zaman hayatınızı da paylaşmış olacaksınız ve bu süreçte partneriniz ile aranızda oluşacak olan bağ her şeyin üstesinden gelmenizde size yardımcı olacaktır!"
Onunla Arkadaş Olun:Biriyle yıllar boyu süren bir araba yolculuğuna çıkacağınızı farz edin! Bu sürede bu kişiye son derece yakın olacaksınız. Dolayısıyla söz konusu kişinin aynı zamanda arkadaşınız olmasını da istersiniz. İlişkiyi sürdüren geçici heyecan ya da zevklerden çok arkadaşlık, karşılıklı saygı, hayranlık ve ilgi olacaktır. Uzun vadeli ilişkiler gelişimlerini ve hayatta kalmalarını sağlam bir arkadaşlık temeline borçludur!
Onu Önemseyin:İlişkinizdeki zor zamanlarda sizin için en önemli olanın ne olduğunu karşı tarafa göstermelisiniz! Farklılıklara rağmen ona değer verdiğinizi göstermeniz; sağlıklı bir ilişkinin temelini oluşturur.
İşlerinizi Eve Getirmeyin :İş gününüz sona erdiğinde işiniz tamamıyla ofiste kalmalı. Zihninizden de silinmeli! Kitapta yer alan bir araştırma sonucuna göre; çalışmaya ya da iş düşünmeye neredeyse hiç ara vermeyen işkoliklerin diğer kişilere oranla özel yaşamlarından memnun olduklarını söylememelerinin üç kat daha olası bir durum olduğu belirtiliyor.
En Önemlisi Keşke leri Bırakın Ve Daha Mükemmelini Aramaktan Vazgeçin:  Sağlıklı ve tatmin edici ilişki daima mevcuttur ya da yaratılabilir! ’Mükemmel ilişki’ diye bir kavram asla var olmamıştır. Bu nedenle; Her konuda sizinle hemfikir olan ya da her an sizi mutlu edebilecek biri ile karşılaşmayı ısrarla beklemek yerine; sizi en fazla tatmin eden ilişkiyi yeşertmeyi denemelisiniz.


 BİR BİRİNİZİ HEP SEVİN, ANLAYIN VE DİNLEYİN:)



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder